یكی از عوامل مهم در هر محیط روشنایی است. میزان روشنایی محیطهای كار به سبب دقت خاصی كه برخی از كارها میطلبند و اثری كه بر سلامت چشمها به عنوان عضوی ظریف و آسیبپذیر دارد، یكی از عوامل مهم در علم ارگونومی (علم تطابق محیط با انسان) محسوب میشود.
محیط كار، نور كافی میخواهد:
اگر نور محیط كار كافی نباشد، میتواند موجب ضعف بینایی همراه با چشم درد شود.
در واقع زمانی كه شما به مدت طولانی در نور كم كار میكنید، ابتدا خستگی چشم را به صورت واضح حس میكنید و كمكم این خستگی به قرمزی چشم ، اشك ریزش، سردرد ، گیجی و علامتهای دیگر منجر میشود.
در بسیاری مواقع، كار کردن در محیطهای بسته ی كم نور، سبب خستگی و تحریكپذیری فرد میشود.
نور طبیعی از نور مصنوعی بهتر است:
محققان معتقدند سرایت بیماریهای تنفسی در محیطهای كاری دارای نور مصنوعی یا نور ناكافی، به مراتب بیشتر است.
تعبیه پنجرههایی كه به اندازه كافی نورگیر هستند، میتواند محیط كار را مطبوع و دلپذیر كند و بر كارایی افراد بیافزاید.
علاوه بر آن تحقیقات نشان میدهد نور لامپ نسبت به نور طبیعی خستهكنندهتر است.
نور زیاد هم به چشم صدمه میزند:
منابع نور شدید مثل خورشید ، لامپهای خیلی قوی، جوشكاری و لیزر نیز میتوانند سبب آسیب به شبكیه ی چشم شوند.
البته چشمهای ما در این موارد، با مكانیسم پلك زدنهای مداوم، به دفاع و حفاظت از خود میپردازند، اما بسیاری موارد به خصوص نورهای شدید لیزر آسیب جدی به شبكیه وارد میكنند.
انجمن مهندسی روشنایی موسسه استاندارد آمریكا، بر حسب شدت خطر و سطح فعالیت حداقل 1 تا 5 فوت كندل (واحد بینالمللی روشنایی) را توصیه كرده است.
نور كافی علاوه بر اینكه از احساس خستگی كاركنان جلوگیری میكند، باعث كاهش اشتباهات و بهتر شدن روحیه كاركنان و افزایش بازدهی آنان میشود.
یكی از عوارض مهم تابش مستقیم نور شدید به چشم، خیرگی است. در واقع هنگامی كه منبع نور به طور مستقیم در میدان دید كارگر قرار میگیرد، یا نور از سطوح شفاف به چشم منعكس میشود، نوعی احساس ناراحتی و درد در چشم به وجود میآید كه "خیرگی" نامیده میشود كه سبب ترس از نور، اشك ریزش و كاهش بینایی میشود.
بنابراین برای حفظ سلامت چشم ها، انجام راحتتر و دقیقتر كارها و كاهش حوادث ناشی از كار لازم است موارد زیر در دستور اصلی كار كارفرمایان قرار بگیرند:
* ارزیابی روشنایی محیط كار
* سرویس و نگهداری لامپها
* انجام معاینات حداقل سالانه كارمندان و كارگران
دكتر شیرین فرجی گودرزی - جام جم ( سايت تغذيه و سلامت )
No comments:
Post a Comment