Saturday, December 5, 2009

ایمن سازي تجهیزات الکتریکی جهت انجام تعمیرات - بخش اول

نويسندگان: مهندس جواد کیانی ، مهندس بهرام زمانی ، مهندس قاسم خوشدل پور ، مهندس محمدرضا بنائيان
چکیده:
جهت نيل به اهداف از پيش تعيين شده توليد تختال در ناحيه فولاد سازی وريخته گری مداوم،ضروری است تجهيزات در زمانهای معين مطابق با برنامه از پيش تعيين شده سرويس و تعميرات پيشگيرانه لازم،روی آنها انجام گيرد. و از توقفات اضطراری توليد جلوگيری شود. احتمال آزاد شدن انرژی های خطرناک در طول مدت تعميرات و بروز حوادث انسانی،ايجاب مي نمايد که از آزاد شدن انرژی های خطرناک، جلوگيري شود.و انرژي هاي خطرناک بطور موثر ايزوله گردند.
در اين مقاله روش ايمن سازی تجهيزات الکتريکی ناحيه فولاد سازی و ريخته گری مداوم بررسی، مزايا و معايب آن مورد تجزيه وتحليل قرار گرفته است. خطاهای انسانی در سيستم ايمن سازی تجهيزات الکتريکی و بعضا عدم رعايت گردشکار اجرايی اين سيستم عامل اصلی بروز حوادث انسانی در تعميرات و سرويس تجهيزات الکتريکی می باشد.و پيشنهاداتی جهت بهبود اين سيستم و پيشگيری از حوادث ارايه گرديده است.
کلمات کلیدی: ايمنی، انرژي الکتريکی،کارت ايمنی قرمز،فولاد
1.مقدمه:
استفاده از انرژی الکتريکی در زندگی،از دستاورد های بسيار مهم علوم در قرن نوزدهم می باشد.و امروزه استفاده از انرژی الکتريکی در زندگی امری عادی می باشد. و چرخ کليه صنايع با انرژی الکتريکی به حرکت در می آيد.ولی در عين حال استفاده از انرژی الکتريکی حوادث صنعتی را افزايش داده است. که اکثر اين حوادث منجر به فوت انسان ها شده است.خطر الکتريسيته از خطرات پنهان محيط کار محسوب می شود. و معمولا به آسانی و بدون استفاده از ابزار قابل تشخيص نمی باشد.وتشخيص يک سيم برق دار و يک سيم بدون برق بدون استفاده از ابزار مناسب ممکن نمی باشد.در صورتی که اختلاف ولتاژی بين دو نقطه از بدن انسان ايجاد شودو جريان الکتريکی از بدن عبور نمايد انسان دچار برق گرفتگی می شود که فيبريلاسيون بطنی قلب،ايست قلبی و مرگ و همچنين سوختگی های داخلی بدن از پيامدهای برق گرفتگی می باشد.
معمولا جهت حفاظت در برابر برق گرفتگی تدابير متنوع و متفاوتی همانند استفاده از عايق ها و ايزولاسيون قسمت های برق دار،ارت کردن و... مورد استفاده قرار می گيرد. اما در هنگام انجام تعميرات و سرويس تجهيزات برقی،فرض بر قطع برق و بی برق بودن تجهيزات برقی می باشد. جهت پيشگيری از حوادثی همچون برق گرفتگی،له شدن فرد بين تجهيزات،سقوط از ارتفاع،قطع عضو و....بايستی از ايزوله شدن تجهيزات برقی از منبع تغذيه اطمينان حاصل شود.
برق مورد نياز مجتمع فولاد مبارکه از دو خط ولتاژ بالایKV400 از شبکه سراسری کشور و دو نيروگاه داخلی (يک نيروگاه حرارتی و يک نيروگاه گازی )تامين می شود. مصرف عمده انرژی الکتريکی مجتمع فولاد مبارکه در ناحيه فولاد سازی و ريخته گری مداوم می باشد. که کوره های قوس الکتريکی و کوره های پاتيلی عمده برق ناحيه را استفاده می نمايند.
جهت تامين ولتاژ های مورد نياز کوره های قوس الکتريکی،کوره های پاتيلی و موتور های الکتريکی ماشين های ريخته گری و ميز های غلطکی از ترانس های 3 سيم پيچه 400/ 63 /30.5 كيلوولت در قسمت توزيع برق ناحيه انرژی و سيالات استفاده می شود. که ثانويه اين ترانس ها پس از آرايش گرفتن روی باس بارهای توزيع برق،کوره های قوس الکتريکی،کوره های پاتيلی و موتور های الکتريکی را تغذيه می نمايند.انتقال انرژی الکتريکی از قسمت توزيع برق به ناحيه فولاد سازی و ريخته گری مداوم توسط کابل های فشار قوی 63KV و KV 6.6 انجام می شود.که اين کابل ها از داخل تونل های برق زير زمينی و از روی سينی کابل ها عبور می کنند. در واحد فولاد سازي با ازاي هر کوره 6عدد کابل 63کيلوولت وظيفه انتقال انرژي الکتريک جهت ذوب آهن اسفنجي و قراضه را بعهده دارد.که عمده مصرف انرژي الکتريکي را در فولاد مبارکه تشکيل مي دهد.مصارف ولتاژ 6/6 کيلو ولت نيز در اين واحد از طريق موتور هاي 6/6 کيلو ولت و موتورهاي با سطح ولتاژ پايين تر از طريق ترانس 380V / 6.6 KV تغذيه مي گردند.در واحد ريخته گری مداوم عمده مصرف برق توسط موتور های الکتريکی بوده که سطح ولتاژ اکثر آنها 380ولت می باشد.و اين ولتاژ از ترانس های تبديل 380V / 6.6 KV که در کابين های برق وجود دارند تامين می شود.برای برق رسانی به موتور های الکتريکی ماشين های ريخته گری نيز تونل های برق در نظر گرفته شده اند.

No comments:

Post a Comment