Wednesday, April 30, 2008
Sunday, April 27, 2008
سه قانون درباره خطاهای انسانی human error
مصرف نوشابه های انرژی زا که حاوی کافئین هستند برای کودکان خطرناک می باشند.
نوشابه انرژی زای رد بول در سال 1997 وارد بازار آمریکا شد. این نوشابه حاوی 66.7 میلی گرم کافئین بوده و شعار آن "افزایش تمرکز" و شبیه سازی متابولیسم بدن" بود. با این وجود شرایط از ان زمان تا کنون فرق گرده است.
بر طبق مجله میامی هرالد، نوشابه های انرژی زای موجود در بازار امروزه از قبیل Blow, Bawls, Monster, Rockstar, Pimp Juice, Dopamine, SoBe No Fear, و Spike Shooter حاوی 350 میلی گرم کوکائین یعنی میزانی برابر با 10 قوطی نوشابه هستند.( یک فنجان معمولی قهوه حاوی 100 میلی گرم کافئین است.)
انواع مختلف این نوشابه ها افزایش و فروش آنها از 3.5 در سال 2006 به 4.7 دلاردر سال در 2007 افزایش یافت که البته این امر موجب نگرانی متخصصان سلامتی شده است.
مطالعات نشان می دهند که وجود میزان بیش از کافئين در تغذیه کودکان موجب افزایش میزان ضربان قلب، استرس بیش از حد، خستگی، سردرد و عدم خواب مکفی می شود.
دکتر دینا سالوی دستیار مدیر اتاق اورژانس در بیمارستان کودکان جو دی ماگی در هالیوود در مقاله ای اظهار داشت که: کودکان بسیاری را داشته ایم که دچار حملات عصبی شده بودند. در اینگونه موارد یکی از سوالهای همیشگی ما درباره نوشیدن نوشابه ای انرژی زا است. من معتقد هستم که میان ضربان قلب بالا، استرس بیش از حد و مصرف نوشابه های انرژی زا رابطه ای وجود دارد.
گزارش جکسون از مرکز کنترل مسمومیتهای فلوریدا نشان می دهد که بین ماه های ژانویه 2007 و مارس 2008 39 فرد دز سنین 2 تا 20 ساله در معرض استفاده بیش از حد کافئین قرار داشته اند.
دکتر استیون ایپشالتز مدیر بخش کودکان در دانشکاه پزشکی میامی میلر به پدر و مادران یاد آور می شود که سیستم هضم در بدن کودکان متفاوت است। وی اظهار می دارد که: اگر شما یک شخص میان سال با وزن 200 پوند هستید یک بطری 8 اونسی از یک نوشیدنی که حاوی 250 میلی گرم کافئین است چندان خطرناک نیست اما اگر وزنتان 60 پوند ( هم وزن یک کودک) باشید این نوشیدنی بسیار برایتان خطرناک خواهد بود.
Monday, April 21, 2008
«صعود» موجب برقگرفتگي شد نه «سقوط»
Sunday, April 20, 2008
ايمني وبهداشت كار
زمان برگزاری سومين همايش سراسري " ايمني و بهداشت حرفهاي در صنعت برق
اين همايش به همت شركت برق منطقهاي يزد چهارشنبه اول خرداد ماه به مدت يكروز در سالن اجتماعات اين شركت (تالارشهيد عباسپور ) برگزار مي گردد
همايش ياد شده با همكاري صنعت برق كشور، دانشگاهها و موسسات آموزش عالي صنايع و دستگاههاي اجرايي استان ، پيمانكاران و مشاوران صنعت برق برگزار خواهد شد.
نقش مشاوران در ايجاد بستر كار ، ايمني پيمانكاران در پروژهها ، جايگاه بخش خصوصي در ارائه خدمات ايمني و فنآوريهاي جديد در ايمنسازي صنعت برق از محورهاي همايش اعلام شدهاست.
ايمني تجهيزات ، نقش آموزش در فرهنگسازي ايمني و كنترل حوادث ، آناليز حوادث و روشهاي بهينه ارزيابي ريسك ، مديريت منابع انساني و ساير موضوعات مرتبط با ايمني - بهداشت حرفهاي و محيط زيست در صنعت برق از ديگر محورهاي مورد بحث در اين همايش خواهد بود.
همايش مورد اشاره با حضور كارشناسان ايمني شركتهاي برق استانهاي كشور برگزار ميشود।
استاندارد OHSAS 18001:2007 در جولاي 2007 منتشر شد
§ در اين ويرايش ، اهميت « بهداشت » مورد تأكيد بيشتري قرار گرفته است.
§ در اين ويرايش ، OHSAS18001 خود را به عنوان يك استاندارد و نه يك مشخصه يا مستند ، به صورتي كه در ويرايش قبلي بوده است ، معرفي مي كند. اين نكته نشان مي دهد كه OHSAS18001 ، به طور فزاينده ، به عنوان مبنايي براي استاندارد هاي ملي سيستم هاي ايمني و بهداشت شغلي پذيرفته شده است.
§ نمودار مدل « طرح ريزي – اجرا – بررسي – اقدام » فقط در مقدمه به صورت كامل آمده و به صورت بخش هايي از نمودار كامل ابتدايي هر بند اصلي ارايه نشده است.
§ انتشارات مرجع در بند 2 صرفاً به مستندات بين المللي محدود شده اند.
§ تعاريف جديد اضافه شده و تعاريف قبلي مورد تجديد نظر قرار گرفته اند.
§ بهبود قابل توجه در انطباق با ISO 14001:2004 در سرتا سر استاندارد و سازگاري بيشتر با ISO9001:2000 .
§ واژه « ريسك قابل قبول» جايگزين واژه « ريسك قابل تحمل» شده است.
§ در اين ويرايش ، واژه « حادثه » در واژه « رويداد » ادغام شده است.
§ تعريف واژه « خطر» از اين پس شامل « خسارت به اموال يا خسارت به محيط كار» نيست .
در اين ويرايش مدنظر است كه چنين « خسارتي» به طور مستقيم به مديريت ايمني و بهداشت شغلي كه هدف استاندارد OHSAS است ، مربوط نمي شود ، بلكه مشمول حوزه مديريت دارايي مي گردد. در عوض ، ريسك چنين « خسارتي» كه بر ايمني و بهداشت شغلي تأثير مي گذارد ، مي بايست از طريق فرايند ارزيابي ريسك سازمان شناسايي شده و از طريق بكارگيري كنترل هاي مناسب ريسك تحت كنترل قرار گيرد.
§ زيربندهاي 4-3-3 و 4-3-4 ، همسو با ISO 14001:2004 ، با يكديگر ادغام شده اند.
§ يك الزام جديد براي در نظر گرفتن سلسله مراتب كنترل ها به عنوان بخشي از طرح ريزي ايمني وبهداشت شغلي معرفي شده است.
§ در اين ويرايش ، مديريت تغيير به طور واضح تري مورد اشاره قرار گرفته است
§ يك بند جديد درباره « ارزيابي انطباق» معرفي شده است.
§ الزامات جديدي براي مشاركت و مشاوره معرفي شده اند .
§ الزامات جديدي براي بررسي رويدادها معرفي شده اند.
انطباق با اين سری استاندارد ارزيابي ايمني وبهداشت شغلي (OHSAS) نمي تواند باعث ايجاد مصونيت از تعهدات قانوني گردد.
Saturday, April 19, 2008
هنگام رعد و برق از گوشي تلفن همراه خود استفاده نكنيد
گروهی از پزشكان با اعلام اين خبر، گزارشي در باره يك دختر 15 ساله دادند كه در هنگام رعد و برق در حال استفاده از تلفن خود بوده است كه دچار صاعقهزدگي ميشود. اين فرد با اينكه اكنون زنده است ولي بسياري مشكلات جسماني را تحمل ميكند و بعد از اين حادثه از صندلي چرخدار استفاده ميكند.
Swinda Esprit پزشك بيمارستان Park Hospital انگليس ميگويد: اين حادثه نادر يك موضوع بسيار مهم است و تحقيقات علمي لازم بايد براي كشف ميزان خطرات استفاده از گوشي تلفن همراه در هنگام رعد و برق صورت گيرد تا از حوادث و خطراتي كه در آينده ايجاد ميكند، جلوگيري كند.
اين پزشكان اعلام كردهاند كه زماني كه فردي در معرض رعد و برق قرار ميگيرد، مقاومت بالاي پوست بدن سبب انتقال جريان الكتريكي صاعقه از طريق بدن به زمين ميشود كه به اين امر تخليه الكتريكي ميگويند. اما اگر يك شي فلزي، مانند گوشي تلفن همراه، با پوست بدن تماس داشته باشد تخليه الكتريكي كامل را مختل ميكند و اين امر سبب افزايش صدمه و آسيبهاي ناشي از رعد و برق ميشود.
اين گروه اعلام كردند كه تا كنون سه مورد مشابه از كساني كه در حال استفاده از گوشي تلفن در رعد و برق دچار حادثه شدهاند در كشورهاي چين، كره جنوبي و مالزي گزارش شده است.
موسسه «محافظت در برابر صاعقه» استراليا به مردم اين كشور توصيه كرده است كه از حمل يا استفاده از وسايل فلزي از جمله گوشي تلفن همراه در فضاي بيرون در زمان رعد و برق خودداري كنند.
منبع : http://www.systemgroup.net
اين خبر قديميه ولي دانستنش ضرر ندارد :پدر و پسر دچار برق گرفتگی شدند
رشته مدیریت HSE در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری
عوامل خطر بیماری های قلبی
به گزارش شبكه خبر، پژوهشگران در پنجاه و هفتیمن كنگره سالانه علمی قلب آمریكا اعلام كردند: طبیعی بودن شاخص توده بدنی كه از تقسیم وزن بر مجذور قد بدست می آید، به معنی در امان بودن افراد از خطر ابتلا به بیماری های قلبی نیست.
پژوهشگران با مطالعه درباره بیش از دو هزار نفر دریافتند، تعدادی از این افراد با وجود دارا بودن وزن طبیعی، توده چربی زیادی دارند و به افزایش قند، كلسترول بد و فشار خون دچارند.
پژوهشگران اندازه گیری دور شكم را روش مطمئن تری برای ارزیابی سلامت قلبی - عروقی افراد می دانند.
سیکل ترکیبی چیست؟
هر توربین گاز ،متشکل از دو محفظه احتراق است که در طر فین توربین نصب هستند و سوخت گاز یا گازو ئیل پس از ورود به آن همراه با عملکرد سیستم جرقه مشتعل شده و با هوایی که از سمت فیلتر های ورودی وارد کمپرسور شده و پس از انبساط از آن خارج می شود وارد ناحیه محفظه احتراق شده محترق می گردد و گازی با درجه حرارت 1050 در جه سانتیگراد تو لید می نماید.
گاز مذکور وارد توربین گاز شده و سبب گردش توربین و در نتیجه محور ژنراتور ده و تولید برق می کند. محصول خروجی از توربین گاز دودیست با درجه حرارت حدود 550 درجه سانتیگراد که به عنوان تلفات حرارتی از طریق دودکش وارد جو می شود و به ایت ترتیب توربین گاز در بهترین شرایط با بهره برداری حدود 33 درصد تولید انرژی می کند. به بیان دیگر 67 درصد دیگر به عنوان تلفات حرارتی محسوب و فاقد کارایی می باشد.
ایده سیکل ترکیبی در واقع بازیافت مجدد از بخش 67 درصد یاد شده است. به این ترتیب که در بخش خروجی اگزوز هر توربین گاز با نصب دریچه های کنترل شونده گاز داغ فوق را به قسمت دیگ بخار هدایت تا آب موجود در آن به بخار سوپر هیت(بخار خیلی داغ و خشک) با درجه حرارت حدود 530 درجه سانتیگراد تبدیل و به همراه بخار خروجی از بویلر دوم جهت استفاده در توربین بخار به کار گرفته شود. به این ترتیب در بخش دیگ بخار چون از مشعل و سوخت جهت گرمایش صرفه جویی می شود راندمان در کل افزایش یافته و به رقمی معادل 55 در صد می رسد. (نزدیک به 25 درصد از 67 درصد تلفات فوق الذکر بازیافت و بدون نیاز به سوخت اضافی تبدیل به انرژی الکتریکی می شود. )
این بخار پس از انجام کار در توربین بخار افت درجه حرارت پیدا کرده و دمای آن به رقمی حدود 60 درجه سانتیگراد می رسد و در اینجا به منظور استفاده مجدد از آن بخار فوق توسط سیستم خنک کن ،سرد و تبدیل به آب شده و جهت استفاده مجدد پس از انجام عملیات تصفیه بین راهی وارد تانک تغذیه می گردد تا دوباره وارد دیگ بخار گشته و تبدیل به بخار سوپر هیت شود. این چرخه را سیکل ترکیبی گويند.
نكات ايمني در خصوص كارگاهها و تجهيزات توزيع برق
1- در معابر عمومي به علايم هشدار دهنده كه روي تابلو هاي برق و تابلو هاي سيار كه كارگران نصب كرده اند توجه و مراقبت نماييد
2-از دستكاري به جعبه هاي انشعاب و باز كردن درب آنها و ساير تجهيزات برقي مثل تابلو هاي برق ، پايه هاي فلزي روشنايي ، دريچه ترمينال آنها و امثالهم خودداري نماييد
3- در صورتيكه حفاري جهت كابل برق احداث شده و يا كارگران مشغول به كار هستند مراقبت نماييد تا خطري متوجه شما نباشد। ضمنا مسير حفاري كه تا چند روز پر نمي شود به منطقه برق خود اطلاع دهيد
4- در صورت مشاهده هر گونه اتفاق غير منتظره در رابطه با تجهيزات برقي مثل تير شكستگي ، آتش سوزي در تجهيزات برقي ، سيم پارگي و ... مراتب را فورا به اداره حوادث منطقه خود اطلاع دهيد
5- در هواي باراني و مرطوب ، تنه درختان و تيرهاي برق بخصوص تيرهاي فلزي را لمس نكنيد।
6- از بچه مراقبت نماييد كه به دريچه باز شده پايه هاي روشنايي فلزي نزديك و دستكاري نكنند
7- در جاهاييكه تيرهاي سيماني برق روي هم انباشته شده و خطر لغزش تيرها وجود دارد ، بچه ها را محافظت نماييد।
8- سيم هاي لخت كه از روي تيرهاي برق به سطح پايين يا زمين افتاده هرگز دست نزنيد
9- مراقبت نماييد ، اشياء فلزي مثل آنتن تلويزيون به سيم هاي برق نزديك نشود
10- اشياء فلزي را در ساختمان يا معابر به سيم هاي برق نزديك نكنيد.१
11- ماشين خود را مقابل پست هاي زميني پارك نكنيد
12- در صورتيكه اختلالي در برق منزل داريد ، هرگز تجهيزات برقي بيرون مثل جعبه انشعاب ها را باز و اقدام به تعميير نكنيد و هرگز از تعميرات الكتريكي نخواهيد اين كار را نكنيد
13- ماشين هاي مخصوص مثل جرثقيل و كاميون و كمپرسي در موقع عبور يا مانور به شبكه برق نزديك و ايجاد خطر شود।بايستي اين مورد را توجه نماييد
14- در رانندگي دقت نماييد بخصوص در شبها كه وسيله خودرو به تجهيزات برقي اصابت نكند
15- لوله هاي فلزي محافظ كابل جعبه انشعاب و ساير متعلقات را هرگز دست نزنيد
16- چراغ هاي خاموش روشنايي را در اسرع وقت به نگهباني منطقه اطلاع دهيد
17- از شبكه هاي برق اقدام به گرفتن برق غير مجاز نكنيد و ساير تخلفات مشاهده شده را به نگهباني منطقه اطلاع دهيد
18- اگر افرادي در ارتباط با برق مراجعه نماييد ، كارت شناسايي در خواست و مراقبت نماييد كه افراد مشكوك نباشند
19- در موقع نصب يا جمع آوري تير برق و ترانس برق كه جرثقيل و كارگران مشغول به كار هستند، خطر باز شدن زنجير و ساير خطرات وجود دارد شديدا محوطه خطر را در نظر داشته باشيد
20- ممكن است بر اثر بي احتياطي كارگران برق در لحظاتي درب ورودي تجهيزات برقي باز باشد। مراقبت نماييدكه بچه ها و بزرگترها داخل پست نشوند و تجهيزات برقي را دست نزنند
21- در پشت بام ها مراقبت نماييد در هنگام برف روبي يا ساير موارد مواد به روي سيم هاي برق ريخته نشود ضمن اينكه در رطوبت، پارو و مواد عايق نيز هادي شده و خطر برق گرفتگي و حادثه وجود دارد
22- تير هاي چوبي كه آغشته به مواد سمي هستند ، اگر تراشه آن در دست بچه ها بعلت مختلف فرو رود خطرات عفونت دارد ، مراقبت نماييد
23- درختاني كه درگير با شبكه هستند بخصوص درختان ميوه مثل توت ، براي بچه ها و جوانان كه بالاي درخت رفته اند در مواقعي امكان خطر دارد ، مراقب باشيد
24- هرگز روي تير هاي برق و يا درب پست ها و ساير تابلو ها ، اعلانات نصب نكنيد اين مسئله بسيار خطرناك است بخصوص نصب آگهي ها روي تير هاي برق كه خطر برق گرفتگي وجود دارد ।تا بحال چندين حادثه منجر به فوت در اين قبيل موارد مشاهده شده است
25- كارگران در معابر براي اتصال كابل هاي زمين از قير مذاب استفاده مي نمايند . خطرات قير مذاب بسيار جدي است . به بچه ها و جوانان احتياط با برخورد به اين موارد را ياد آوري كنيد.
بازرسي و نظارت ايمني :
در بازرسي ها مي بايست سه مرحله شناسايي خطرات ، طبقه بندي خطرات شناسايي شده و ارائه راه حل و پيشنهادها جهت كنترل خطر ، مد نطر قرار گيرد.
بازرسي هاي ايمني را مي توان به دو دسته تقسيم كرد :
بازديد ايمني برنامه ريزي نشده : هدف از انجام اين بازرسي حصول اطمينان از وجود مجوز كار تأييد شده ، ابزاركار و لوازم ايمني مناسب ، وضعيت خودروها ، وجود علائم هشداردهنده و آماده بودن كليه واحدهاي عملياتي مي باشد.
بازديد ايمني برنامه ريزي شده : اين بازرسي بصورت ادواري برنامه ريزي شده ، كه هدف از آن آشكار نمودن اعمال و شرايط غيرايمن مي باشد.
نتايج بازديد : پس از انجام بازديدهاي ايمني ، نتايج در كارت هاي ايمني واحد اجرايي توسط بازديدكننده ثبت شده ، كه بسته به ارزيابي بازديدكننده پس از جمع آوري كارت ها در زمان مقرر ، در خصوص گروه اجرايي مربوطه ونحوه عملكرد آنان تصميم گيري ( با استفاده از دستورالعمل تشويق و تنبيه ) و موارد لازم حاصل از نتايج در جلسات ايمني طرح و در صورت لزوم تذكرات مقتضي جهت جلوگيري از حوادث احتمالي ارائه مي گردد.
لازم به يادآوري است با استفاده از اين نتايج مي توان نيازهاي تجهيزاتي و آموزشي گروه ها را ، جهت روند مطلوب تر كار برنامه ريزي كرد.
برق به طرز مشكوكي جان جوان 25 ساله را گرفت
نقش روكش دار كردن هادي هاي شبكه هاي توزيع در افزايش ايمني
تأثيرات شوك هاي برقي بر بدن انسان
مغز انسان بر اثر تحريكات عصبي كار كرده كه مي تواند همانند يك سيستم كنترل از راه دور عمل نمايد ، در بدن انسان سيستمي بنام فيوز برقي در نظر گرفته نشده و تنها فيوز بدن انسان ، همان احساس درد است كه انسان در هنگام درد مي تواند با اعلام به مغز به انجام يا عدم انجام ادامه آن اقدام نمايد. كه متأسفانه در اثر برق گرفتگي با عبور جريان زياد برق اين سيستم عصبي مختل شده و ماهيچه هاي بدن به حالت انقباض در آمده و سفت مي شوند ، آن هم به طرز باور نكردني همانند يك سندان آهنگري يا گيره دستي سفت مي شود.
اين جريان قوي و خطرناك براي بدن انسان در حد روشن كردن يك لامپ 5 تا 10 وات مي باشد و جريان مورد نياز يك لامپ 100 وات ( حدود 5/. آمپر ) براي انسان مي تواند 10 بار كشنده تر باشد.
عوامل مهم تشديد كننده حوادث در صنعت برق :
1- نبود امنيت شغلي براي نيروها به ويژه نيروي اجرايي و عملياتي
2- احساس وجود تبعيض و پايين بودن دريافتي نيروها نسبت به ديگر كاركنان ( اكثر حوادث برابر بررسي هاي انجام شده در پنج روز آخر ماه و پنج روز اول ماه يعني زمان دريافت فيش حقوقي اتفاق مي افتد. )
3- ساختار سازماني ضعيف و وجود موانع اجرايي براي رشد نيروهاي عملياتي
4- مشخص نبودن هويت سازماني ( خصوصي – دولتي – اقتضايي و .. )
5- وجود رفتارهاي مديريتي ضعيف ( افراط و تفريط )
6- ورود گسترده پيمان كاران كم تجربه
7- مستهلك بودن و فرسودگي شبكه هاي توزيع برق
8- كم رنگ بودن نقش و جايگاه ايمني در فرايندهاي عملياتي سازمان ها
9- نبود مراكز اطلاعاتي مناسب و نواقص اطلاعات شبكه اي
10- وابستگي عمليات به نيروهاي قديمي ( استادكاري ) و كمبود اطلاعات مرتبط با تغييرات در شبكه هاي توزيع برق و كانال هاي ارتباطي
11- عدم كفايت تجهيزات مدرن روز در شبكه هاي توزيع برق
و ...
Monday, April 14, 2008
شعار سال 2008 سازمان جهانی بهداشت:
Protecting Health From Climate Change
Tuesday, April 8, 2008
بازهم از يك حادثه با خبر شديم :فوت پيمانكار نصاب پوشش سقف سوله در اثر برق گرفتگي
انتقال ورقه هاي آجدار به بالاي سقف سوله بصورت غلط و ناايمن و همچنين قرار گرفتن كابل برق بصورت غير اصولي بر روي زمين ، علت اصلي بروز حادثه توسط اداره بازرسي كار اصفهان اعلام گرديده ، جهت پيشگيري از بروز حوادث مشابه توصيه ميگرددجهت حمل و انتقال اجسام حجيم و سنگين به بالا از وسايل مكانيكي مناسب استفاده گردد.
صندلي مناسب براي دانشآموزان
امكان جابجايي و حركت آزادانه با توجه به فاصله بين ران و سطح زيرين ميز، توجه به ارتفاع ميز طوري كه آرنجها تقريبا همسطح با لبه جلويي ميز باشد، توجه به شرايط صندلي مطالعه در منزل و... از نكاتي است كه شرايط دانشآموزان را براي نشستن روي يك صندلي مناسب، مساعدتر ميكند.
دكتر تركمان، متخصص ارتوپد در اين رابطه ميگويد: وقتي كف پا روي زمين قرار ميگيرد، زاويهاي كه ران با تنه ميسازد حدود 90 درجه است و در اين صورت گودي كمر حفظ ميشود.
در هنگام مطالعه سر و گردن نبايد بيشتر از 20 درجه به طرف پايين خم شود. علاوه بر آن، بعضي اعمال مثل تاق باز خوابيدن يا به شكم خوابيدن در هنگام مطالعه در درازمدت، دردهاي ناحيه گردن و كمر را افزايش ميدهد.
وي يادآور شد: كساني كه طولاني مدت مطالعه ميكنند يا به حالت نشسته كاري را انجام ميدهند، بايد هر 20 دقيقه یک بار عضلات خود را حركت دهند.
در واقع چهار گروه اصلي عضلات كه شامل عضلات ناحيه ران، باسن، ستون فقرات و شانه ميشوند، نبايد به طور مداوم بيحركت بمانند، چون در طولاني مدت صدمات زيادي را براي فرد ايجاد ميكنند.اگر اين توصيهها در درازمدت رعايت نشود، فرد را دچار آسيبهاي جدي از جمله آرتروز، ساييدگي مفاصل و مشكلات گردن ميكند كه كمتر درمان قطعي براي آن وجود دارد।
تعاريف ( قسمت اول )
رهايي از خطر ، در امان بودن از خطر و مفهوم آن به حداقل رساندن تماس انسان با خطر و پيش گيري جدي از صدمات فيزيكي و جراحت انسان مي باشد.
2- خطر (HAZARD) :موقعيت يا منبع بالقوه ايجاد صدمات انساني يا بيماري ، خسارات مالي شامل : تخريب اموال و تجهيزات ، صدمه به محيط كارگاه ( يا محيط زيست ) و يا تركيبي از آنها تعبير مي شود।
3- ريسك (RISK) :
تركيب ( يا تابعي) از احتمال يا پيامدهاي ناشي از وقوع يك اتفاق خطرناك مشخص مي باشد.
4- رويداد (INCIDENT) :
يك رخداد يا اتفاق (برنامه ريزي نشده) كه منجر به يك حادثه شده و يا احتمال منجر شدن به حادثه را داشته باشد.
5- شبه حادثه (NEAR-MISS) :
يك رويداد كه منجر به بيماري ، جراحت ، صدمه و يا خسارت نشده است. (به عبارت ديگر حادثه به خير گذشت. )
6- حادثه (ACCIDENT) :
يك اتفاق يا واقعه ناخواسته ( رويداد برنامه ريزي نشده ) كه منجر به صدمات انساني شامل مرگ ، بيماري ، جراحت و يا ساير خسارات مالي شود.
7- عدم انطباق :
هرگونه انحراف از استانداردهاي كاري ، دستورالعمل ها ، روش هاي اجرايي ، مقررات ، عملكرد سيستم مديريتي و غيره كه به طور مستقيم منجر به صدمات انساني و جراحات يا بيماري ، خسارت به تأسيسات (تجهيزات) ، محيط كارگاه و يا تركيبي از آنها شود.
8- اقدام اصلاحي :
اقدامي است كه طي آن علل ريشه اي كه باعث بروز عدم انطباق (عدم تطابق) بالفعل مي شوند شناسايي شده و نسبت به رفع آنها اقدام مي شود به نحوي كه ديگر آن عدم انطباق (عدم تطابق) بروز نكند.
9- اقدام پيشگيرانه :
اقدامي است كه طي آن عللي كه احتمال مي رود باعث بروز عدم انطباق (عدم تطابق) بالقوه شوند ، از بين مي روند ، به نحوي كه احتمال بروز آن عدم انطباق (عدم تطابق) حذف مي گردد.
10- ايمني و بهداشت شغلي :
شرايط و عواملي است كه بر ايمني و بهداشت كاركنان يا مجموعه افراد شاغل ( از جمله پرسنل موقت و كاركنان پيمانكار ) ، بازديدكنندگان يا هر فرد ديگر حاضر در محيط كار تأثير مي گذارد يا مي تواند تأثير و سلامت آنها را تأمين نمايد.
تعاريف ( قسمت دوم )
بخشي از سيستم مديريت يك سازمان مي باشد كه براي ايجاد و استقرار ايمني و بهداشت شغلي و مديريت نمودن ريسك هاي ايمني و بهداشت شغلي در آن مجموعه مورد استفاده قرار گيرد.
12- خط مشي ايمني و بهداشت شغلي :
جهت گيري و گرايش هاي كلي سازمان ، در ارتباط با عملكرد ايمني و بهداشت شغلي مورد تعهد سازمان كه به طور رسمي توسط مديريت عالي بيان مي شود.
13- شناسايي خطر :
فرايند تشخيص وجود يك خطر و تعريف خصوصيات آن
14- فرد مجاز :
فردي است كه علاوه بر مهارتهاي فني ، آموزش هاي ايمني را طي نموده و صلاحيت وي به تصويب مراجه ذيصلاح رسيده باشد.
15- سرپرست گروه :
فردي است كه علاوه بر مسووليت محوله ، سرپرستي ايمني گروه را عهده دار باشد.
16- ايمن سازي محيط :
مجموعه اقداماتي است كه موجب مي گردد محيط و محدوده كار از حوادث احتمالي مصون بماند.
17- عادي سازي محيط :
حصول اطمينان از رفع خطر و بازگرداندن محيط كار به حالت عادي .
18- آزمايش الكتريكي :
بررسي و عملياتي است كه به منظور اطمينان از صحت عملكرد مدار وتأسيسات از نظر الكتريكي براي انجام كار محوله صورت مي گيرد.
19- تخليه الكتريكي مدار :
عملياتي است كه بار الكتريكي ذخيره شده در مدار و تأسيسات جدا شده از منبع تغذيه يا القاء را تخليه و با زمين هم پتانسيل مي نمايد.
20- فاصله مجاز :
حداقل فاصله اي است كه مجريان عمليات بر روي تجهيزات و شبكه هاي برق به منظور جلوگيري از برق گرفتگي موظف به رعايت آن مي باشند.
21- پايان كار :
اتمام انجام عمليات محوله به گروه اجرايي و اعلام آن به واحدهاي ذيربط توسط سرپرست گروه.
نقش سرپرستي و نظارت در كنترل و پيش گيري از حوادث كار
1- حضور مستمر سرپرست ( ناظر) در محيط كار و برقراري نظم و انضباط در نحوة اجراي كارها بطور مؤثر.
2- كنترل مستمر و روزانه لوازم و ابزار كار فردي و گروهي پرسنل قبل از شروع كار روزانه.
3- اطمينان از سلامتي جسم و آمادگي كامل افراد گروه اجرايي براي اجراي وظايف محوله.
4- نظارت در حين اجراي وظايف و اعمال مديريت و تذكرات به موقع در خصوص نحوه صحيح اجراي كارها.
5- حفاظت محيط كار جهت پيشگيري از بروز حوادث براي پرسنل مجري و عابرين و ساكنين اطراف محل كار.
توجه فرماييد : حفاظت محيط كار شامل حصاركشي ، استفاده از علائم هشدار دهنده ، چراغهاي خطر و ساير موارد حسب نوع كار مي باشد.